Od 12. do 15. marta u Bad Belcigu u Nemačkoj održan je IV sastanak potpisnica (MOS4) Memoranduma o razumevanju za zaštitu i upravljanje srednje-evropskom populacijom velike droplje (Otis tarda). Na ovom sastanku delegati 13 zemalja koje obuhvataju areal populacije postigli su sporazum o prekograničnoj saradnji za zaštitu velike droplje i utvrdili odgovarajuće mere zaštite. Srbija, kao jedna od država u kojoj opstaje ova vrsta, i dalje nije potpisala ovaj važan dokument.

Nakon zvanične potvde iz Mađarske objavljujemo da su jedinke fotografisane tokom cenzusa održanog 14. februara ženke velike droplje. Fotografije је napravio Ištvan Ham, kojem se još jednom zahvaljujemo na učešću i doprinosu.

Od 3. do 18. septembra u Specijalnom rezervatu prirode "Pašnjaci velike droplje" održava se prvi međunarodni volonterski kamp. Volonteri iz Slovačke, Francuske, Rusije i Srbije počeli su radove na čišćenju i sanaciji pašnjaka na obodu rezervata.

Završen je i drugi prstenovački kamp u Specijalnom rezervatu prirode "Pašnjaci velike droplje".

U okviru projekta finansiranog od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Udruženje za zaštitu velike droplje postavilo je novu osmatračnicu za potrebe monitoringa u sajanskom delu Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje".

U subotu 24. oktobra 2015. godine u Mokrinu, održane su dve edukativne radionice za učenike 5. i 6. razreda OŠ “Vasa Stajić”. Tema je bila zaštita velike droplje i njenog staništa.

U okviru projekta “Popularizacija Specijalnog rezervata prirode Pašnjaci velike droplje” koji je finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, NIS a.d. Novi Sad, Opštine Kikinda i Mesne zajednice Mokrin održan je prvi prstenovački kamp u okviru SRP “Pašnjaci velike droplje”.

U petak 25. septembra i subotu 26. septembra održane su dve radionice o zaštiti velike droplje i njenog staništa sa izletima u rezervat u sklopu projekta “Popularizacija Specijalnog rezervata prirode Pašnjaci velike droplje” koji je finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, NIS a.d. Novi Sad, Opštine Kikinda i Mesne zajednice Mokrin.

U veštačkoj duplji, koju su članovi UZVD postavili pre dve godine na Vizitorski centar “Eko salaš Jaroš” već drugu godinu za redom zabeleženo je uspešno gnežđenje ove ugrožene vrste.