U subotu 20. septembra započeta je realizacija projekta “ Podizanje svesti o značaju zaštite velike droplje na njenom poslednjem staništu u Srbiji”, koji je finansiran od strane NIS-a u saradnji sa opštinom Kikinda.

Cilj ovog projekta je promocija SRP “Pašnjaci velike droplje”, podizanje svesti o značaju rezervata i zaštite velike droplje, kao i uključivanje dece i mladih u aktivnosti zaštite prirode.

Projektom je predviđena realizacija 8 radionica za učenike osnovne škole “Vasa Stajić” iz Mokrina, kao i 4 seminara za korisnike prostora mokrinskog i sajanskog dela rezervata.

      

U 8 časova ujutro u školi “Vasa Stajić” započeta je prva radionicu u kojoj je učestvovalo 18 učenika iz 4 odeljenja drugog razreda, u pratnji 4 učiteljice. Predavači iz UZVD održali su prezentaciju prilagođenu ovom uzrastu u trajanju od 2 sata. Nakon prezentacije deci je ponudjeno da rade kratak test posle kojeg su  najaktivniji nagrađeni, kao i oni sa najboljim rezultatima. Svim učesnicima je podeljen reklamni materijal. Nakon toga su svi prisutni imali priliku da nauče kako se pravi origami velika droplja. Pozitivna reakcija kod dece je ukazala na to da je ovo za njih bio najzabavniji deo radionice. Kada je završen teorijski deo, deca su dobila užinu, nakon čega su oko 10 časova odvedeni u šetnju rezervatom.

Šetnja je obuhvatala deo od kraja “naftaškog” puta do vizitorskog centra. Tokom šetnje, na putu do vizitorskog centra,  grupa je upućena u pravila ponašanja u rezervatu. Prilikom dolaska na vizitorski centar, deca su postala nestrpljiva u želji da se popnu na osmatračnicu i najzad vide pticu o kojoj su slušali celo pre podne. Raspoređeni u nekoliko grupa, odvedeni su gore gde ih je sačekao teleskop i nekoliko dvogleda. Na njihovu sreću, malo jato velike droplje se namestilo tako da je 7 ženki bilo jasno vidljivo sa osmatračnice, što je izazvalo veliko oduševljenje kod dece. U povratku, tokom šetnje rezervatom,  deca su informisana o retkim i lekovitim vrstama biljaka koje nastanjuju rezervat..

Nakon uspešnog izleta, deca su u dobrom raspoloženju vraćena u Mokrin.

Posle kratke pauze za predavače, u 14 časova je počela druga radionica, za 15 učenika trećeg razreda osnovne škole “Vasa Stajić”. Sadržala je isti program kao i radionica za drugi razred.

     

Druga grupa nije bila te sreće kao prethodna, jer na terenu nisu bili u prilici da vide veliku droplju. Bez obzira na to, izrazili su želju da opet učestvuju u radionici ukoliko bude organizovana. U 18 časova grupa je vraćena u Mokrin.

Sledeće radionice su zakazane za subotu, 27. septembar,  sa učenicima prvog i četvrtog razreda... što predavači sa nesrtpljenjem iščekuju.