U subotu, 12. aprila, održan je prolećni izlet u SRP "Pašnjaci velike droplje". Izlet je organizovalo Udruženje za zaštitu velike droplje u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Skupu su prisustvovali i predstavnici Fonda za zaštitu ptica grabiljivica, zatim predstavnici švedske ambasade, kao i predstavnici Narodnog muzeja u Kikindi i još nekoliko pojedinaca. Izlet je realizovan uz pratnju upravljača zaštićenog područja.

Izlet je počeo šetnjom edukativnom stazom od kraja "naftaškog" puta do vizitorskog centra "Eko-salaš Jaroš".

S obzirom da su vremenski uslovi bili povoljni i da su volonteri još od svitanja bili na terenu, sve je bilo podešeno za posmatranje. Svi učesnici imali su priliku da vide mužjaka velike droplje u šepurenju i jednu ženku sa kule vizitorskog centra. 

Nakon završenog posmatranja grupa se uputila prema jednom aktivnom salašu. Domaćin je pričao o načinu života na salašu, uslovima i problemima sa kojima se svakodnevno susreće, ali i prednostima i lepotama takvog života. 

Poslednji deo organizovan je u vidu prezentacije o značaju zaštite rezervata i velike droplje i diskusije o dosadašnjem radu i planovima udruženja. 

Članovi UZVD-a su za učesnike izleta pripremili pravi mokrinski doručak.