U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je u četvrtak  13. marta 2014. godine održano predavanje na temu: Stop trovanju ptica grabljivica. Predavanje je održao Marko Tucakov – ornitolog, stručni saradnik Pokrajinskog zavoda. Ovo predavanje je sastavni deo istoimene eko-kampanje koju sprovodi Pokrajinski zavod, a koja je sufinansirana od strane Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Grada Novog Sada.

U okviru predavanja predstavljeni su i poster, letak i eko-spot „Stop trovanju ptica grabljivica“ u izdanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Zloupotreba pesticida u velikoj meri desetkuje faunu, i to ne samo onu koja se u polјoprivredno-proizvodnom smislu smatra štetnom, već i strogo zaštićene vrste, pa i neke svetske retkosti.  Predavanje je dalo odgovore na pitanja: Kako se boriti protiv zloupotrebe pesticida u prirodi?, Kako i sa kime raditi da se ona zaustavi? Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, ustanova koja je zakonski staralac strogo zaštićenih vrsta u Vojvodini, ovom kampanjom daje odgovor na ova i druga pitanja o uticaju polјoprivrednih otrova na živi svet.

Veliki broj ptica ugine svake godine kao posledica trovanja. Razlog je lјudski nemar, nepažnja, neznanje, zloupotreba i

KARBOFURAN

Iako je trovanje mamcima odavno zabranjeno, u poslednje vreme, na nesreću, postalo je uobičajena metoda kontrole „nepoželјnih“ životinja. Najčešće se u ove svrhe upotreblјava preparat Furadan, široko dostupan insekticid koji sarži karbofuran. Nekoliko kapi ovog otrova može da ubije skoro svako živo biće. Ovaj otrov se zloupotreblјava da bi se ubile lisice, šakali ili drugi mesojedi. Ptice grablјivice najčešće su usputne žrtve. Postavlјanje otrovnih mamaca, koji su opasni i za lјude, može da predstavlјa krivično delo. Usprkos tome, još uvek niko ko je u Srbiji zloupotrebio Furadan nije osuđen za svoje postupke.

Šta je karbofuran?

Karbofuran je karbamitni insekticid. Preparati čija je osnova karbofuran klasifikovani su kao visoko toksični. U Evropskoj uniji primena kabofurana zabranjena je 2008, a zabranjeno je, osim njegovog korišćenja i prometa takođe i njegovo skladištenje. Isto je urađeno i u SAD i u Kanadi.

Kako karbofuran ubija?

Karbofuran je neurotoksin, koji blokira nerve, izaziva paralizu mišića i dovodi do gušenja. Visoko je toksičan i ako se udiše ili nanese preko kože. Vrlo male doze imaju smrtonosan efekat nekoliko dana od trovanja. Izazivaju veoma ozbilјna oštećenja zdravlјa ili čak smrt nakon nekoliko časova, dok unošenje većih količina otrova vodi u brzu smrt.

Trovanje zaštićenih vrsta ptica naglo je poraslo u prethodnih nekoliko godina

Broj registrovanih slučajeva trovanja karbofuranom i otkrivenih mamaca značajno je porastao u poslednjih deset godina. Posledice trovanja postale su drastične, posebno kada je u pitanju broj otrovanih ptica grablјivica. U Srbiji se gnezdi oko 115 parova belorepana, a tokom pojedinih godina  pronađeno je do 10 jedinki otrovanih karbfuranom. Naročito su ugroženi i: krstaš, mišar, gavran, eja močvarica, crna lunja i ostale ptice koje u ishrani koriste, između ostalog, leševe životinja. Samo mali broj otrovanih životinja biva pronađeno i prijavlјeno, pa je teško objektivno proceniti uticaj otrova na životinjske populacije. Glavna opasnost sastoji se u slučajnom i neselektivnom efektu otrova. Otruju se kako obične tako i retke vrste, često veliki broj njih oko jednog zatrovanog mamca. Sekundarno trovanje, kada ptica grablјivica biva otrovana nakon što pojede drugu životinju koja je konzumirala otrovani mamac, takođe je opasno. Kao mamci koriste se delovi mišića, creva ili cele životinje. Pronalažena su i probušena i zatrovana jaja kod kojih je otvor zatvoren voskom. Nije moguće razlikovati otrovani mamac od neotrovanog leša ili njegovog dela.

Kod otrovanih životinja ne primećuju se tipični simptomi, osim kod ptica, kod kojih je tipičan položaj tela sa visećim krilima i glavom, te zgrčenim kandžama. Otrovane životinje obično uginjavaju naglo. Jedini pouzdani metod za potvrđivanje trovanja je hemijski test uzorka mrtve životinje.

Sprečavanje trovanja

Polјoprivrednici! Ako koristite insekticide, izbegavajte Furadan. Nјegova toksičnost i činjenica da predstavlјa opasnost i po zdravlјe lјudi, dovolјni su razlozi da izaberete neki drugi preparat slične efikasnosti. Ukoliko ipak želite da koristite Furadan, budite obazrivi i pre korišćenja pročitajte uputstvo za upotrebu koje je priloženo uz svako pakovanje pesticida, te postupajte isklјučivo na osnovu njega. Tretirani semenski materijal ne ostavlјajte na površini tla.

Lovci! Nemojte trovati predatore Furadanom, niti bilo kojim drugim otrovom, iz bilo kojih razloga. To je protivzakonito, a skoro je sigurno da će biti fatalno za životinje koje ne želite da otrujete.

Prijavlјivanje trovanja

Ukoliko pronađete sumnjivi mamac ili zatrovani leš:

1. Ne dirajte!

Nikada nemojte da dirate mamac ili uginulu životinju, držite decu i domaće životinje dalјe od njih. Ne oštećujte tragove na mestu nalaza: ne pomerajte ništa i ne hodajte okolo ukoliko nije neophodno.

2. Zabeležite!

Fotografišite ili snimite detalјe ili celu situaciju, ukoliko je moguće.

3. Pozovite policiju (192)!

Prijavite nalaz policiji i insistrirajte na uviđaju na licu mesta. Policija je u obavezi da obavesti nadležnu veterinarsku i inspekciju zaštite životne sredine. Možete pozvati inspekciju zaštite životne sredine i neposredno. Neophodno je izneti sledeće informacije: ko prijavlјuje nalaz, šta se prijavlјuje (nalaz zatrovanog mamca i otrovane zaštićene vrste), gde se nalaz dogodio (tačan opis mesta događaja ili mesta na kome ćete sačekati izlazak policije). U slučaju da niste sigurni kako da postupite, obavestite Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, a ukoliko se nalaz dogodio u zaštićenom području, i upravlјača zaštićenog područja.  

Kontakti

Policija

Tel. 192 

Veterinarska inspekcija Uprave za veterinu Ministarstva polјoprvrede, šumarstva i vodoprivrede

SIV 3, Omladinskih brigada 1, Novi Beograd 

Tel. 011/ 2605630

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

www.vet.minpolj.gov.rs

Inspekcija zaštite životne sredine Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam, graditelјstvo i zaštitu životne sredine

Bulevar Mihajla Pupina 6, 21000 Novi Sad

Tel. 021/423-791

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

www.ekourb.vojvodina.gov.rs 

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Radnička 20a, fah 50,  21121 Novi Sad

Tel. 021/4896-301

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

www.pzzp.rs