У суботу 20. септембра започета је реализација пројекта “ Подизање свести о значају заштите велике дропље на њеном последњем станишту у Србији”, који је финансиран од стране НИС-а у сарадњи са општином Кикинда.

Циљ овог пројекта је промоција СРП “Пашњаци велике дропље”, подизање свести о значају резервата и заштите велике дропље, као и укључивање деце и младих у активности заштите природе.

Пројектом је предвиђена реализација 8 радионица за ученике основне школе “Васа Стајић” из Мокрина, као и 4 семинара за кориснике простора мокринског и сајанског дела резервата.

      

У 8 часова ујутро у школи “Васа Стајић” започета је прва радионицу у којој је учествовало 18 ученика из 4 одељења другог разреда, у пратњи 4 учитељице. Предавачи из УЗВД одржали су презентацију прилагођену овом узрасту у трајању од 2 сата. Након презентације деци је понуђено да раде кратак тест после којег су  најактивнији награђени, као и они са најбољим резултатима. Свим учесницима је подељен рекламни материјал. Након тога су сви присутни имали прилику да науче како се прави оригами велика дропља. Позитивна реакција код деце је указала на то да је ово за њих био најзабавнији део радионице. Када је завршен теоријски део, деца су добила ужину, након чега су око 10 часова одведени у шетњу резерватом.

Шетња је обухватала део од краја “нафташког” пута до визиторског центра. Током шетње, на путу до визиторског центра,  група је упућена у правила понашања у резервату. Приликом доласка на визиторски центар, деца су постала нестрпљива у жељи да се попну на осматрачницу и најзад виде птицу о којој су слушали цело пре подне. Распоређени у неколико група, одведени су горе где их је сачекао телескоп и неколико двогледа. На њихову срећу, мало јато велике дропље се наместило тако да је 7 женки било јасно видљиво са осматрачнице, што је изазвало велико одушевљење код деце. У повратку, током шетње резерватом,  деца су информисана о ретким и лековитим врстама биљака које настањују резерват..

Након успешног излета, деца су у добром расположењу враћена у Мокрин.

После кратке паузе за предаваче, у 14 часова је почела друга радионица, за 15 ученика трећег разреда основне школе “Васа Стајић”. Садржала је исти програм као и радионица за други разред.

     

Друга група није била те среће као претходна, јер на терену нису били у прилици да виде велику дропљу. Без обзира на то, изразили су жељу да опет учествују у радионици уколико буде организована. У 18 часова група је враћена у Мокрин.

Следеће радионице су заказане за суботу, 27. септембар,  са ученицима првог и четвртог разреда... што предавачи са несртпљењем ишчекују.